Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Διπρόσωπος Ιανός

Νέμεσις - TeacherSonics: 76 -46

Δευτέρα 2-Ιουνίου-2014, Φάση Ομίλων


Την μάσκα του διπρόσωπου Ρωμαϊκού Θεού Ιανού φόρεσε η ομάδα μας στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, γνωρίζοντας την συντριβή για άλλη μια φορά, από τον κακό δαίμονα της Νέμεσις με 76-46. Παίζοντας ώριμα και πειθαρχημένα παρουσίασε μία τέλεια εικόνα στο πρώτο δεκάλεπτο, θυμίζοντας μέρες του 2012 όταν και φθάσαμε μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου. Η συνέχεια όμως ήταν αποκαρδιωτική. Μεταμορφωμένη σε μια ομάδα άτολμη, άνευρη και παραιτημένη έδειξε ένα πολύ κακό πρόσωπο μέσα στο γήπεδο, που αναπόφευκτα οδήγησε στην βαριά ήττα από τους πολύ καλούς Νέμεσις. Οι μεταπτώσεις στην απόδοση της δίνουν και παίρνουν στο φετινό τουρνουά. Στα προηγούμενα παιχνίδια...
...ξεκινούσε σχεδόν άποντη στο πρώτο δεκάλεπτο και μεταμορφωνόταν στην συνέχεια, ενώ χθες συνέβη το αντίθετο: ξεκίνησε εντυπωσιακά περιορίζοντας τους αντιπάλους, και στην συνέχεια έπεσε αμαχητί, παραδιδόμενη εύκολα στην ανωτερότητά τους. 
Αιτίες υπάρχουν πολλές, δύο όμως ήταν οι σημαντικότερες: το παρατεινόμενο ντεφορμάρισμα του καλύτερου μη-ενεργεία παίκτη της Μαυρίδη, κυριολεκτικά αγνώριστος για άλλη μια φορά, και ο τραυματισμός του πιο φορμαρισμένου παίκτη της Τρίπτση σ' ένα πολύ κρίσιμο σημείο στο 2ο δεκάλεπτο.  Η ουσιαστική "απώλεια" των δύο αυτών παικτών ήταν πολύ δύσκολο ν' αναπληρωθεί μέσα στο γήπεδο, ειδικά σε παιχνίδια όπως το χθεσινό όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει.

Ο αγώνας
Ξεκινώντας με τον εν ενεργεία Γάτσο στη βασική πεντάδα (Μισσελής, Τρίπτσης, Αλιμπάκης, Τεντζέρης οι υπόλοιποι) η ομάδα αιφνιδίασε τους Νέμεσις και παίζοντας πολύ καλή άμυνα προηγήθηκε 8-3, τρία περίπου λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Με τον Τρίπτση να περιορίζει τις διεισδύσεις του Ι. Βεκόπουλου και τον Γάτσο να παίζει δυναμικά και να εξαφανίζει τον αδελφό του Μπάμπη, η άμυνα φάνταζε απροσπέλαστη κρατώντας για 7 περίπου λεπτά τους αντιπάλους στους 3 πόντους. Εκεί όμως χάθηκε και η ευκαιρία να ξεφύγουμε μια και καλή στο σκορ. Αυτή την φορά μας πρόδωσε η επίθεση. Χαμένες βολές ακολουθούμενες από ορισμένες επιπόλαιες και βιαστικές ενέργειες, στέρησαν μια διψήφια διαφορά πόντων που θα έδινε καίριο ψυχολογικό χτύπημα στους αντιπάλους. Έτσι οι έμπειροι Νέμεσις, σιγά-σιγά, βρήκαν τα πατήματα τους, ροκάνισαν την διαφορά και πέρασαν μπροστά με 9-8. Το δεκάλεπτο έληξε με 13-10 εις βάρος μας, όλα όμως συνηγορούσαν πως αυτή την φορά θα αποτελούσαμε σκληρό καρύδι για τους αντιπάλους μας. 
Δυστυχώς όμως στο δεύτερο δεκάλεπτο διαψεύσθηκαν τα πάντα. Η αναγκαστική έξοδος του Γάτσου (ως εν ενεργεία), η νωχελικότητα του Μαυρίδη αλλά κυρίως ο τραυματισμός του Τρίπτση, έφεραν τα πάνω κάτω και η ομάδα μας έβαζε καλάθια με το σταγονόμετρο. Την ίδια στιγμή οι αντίπαλοι έπερναν μπρος, καθώς ο Ι. Βεκόπουλος απεγκλωβίστηκε από την σφιχτή άμυνα του Τρίπτση, και έβρισκε συνεχώς διαδρόμους προς το καλάθι μας. 
Το χειρότερο απ' όλα όμως ήταν που οι ψηλοί μας χάνανε την μια μάχη μετά την άλλη κάτω από το καλάθι. Οι συνήθως άστοχες πρώτες επιθέσεις των Νέμεσις, ακολουθούνταν από επιθετικά ριμπάουντ που κατέληγαν σε εύκολα καλάθια. Κύριος εκφραστής των επιθέσεων, ο δυναμικός Μ. Βεκόπουλος, που κατασκηνώνοντας κάτω από το καλάθι και σπρώχνοντας συνεχώς εκτός φάσης (με την ανοχή της διαιτησίας), έπερνε τα ριμπάουντ και έβαζε εύκολους πόντους. Το ημίχρονο έληξε με την ομάδα μας να βρίσκεται ήδη αρκετά πίσω στο σκορ με 29-15 και το έργο της να έχει γίνει πλέον πολύ δύσκολο.
Στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαμε αποφασισμένοι για την ανατροπή. Η είσοδος του Γάτσου στην πεντάδα έδινε ελπίδες για κάτι τέτοιο, την ίδια στιγμή που όλοι περιμέναμε και την αφύπνιση του Μαυρίδη. Δυστυχώς όμως δεν έγινε τίποτε απ' όλα αυτά. Όχι μόνο δεν ξύπνησε ο Γιάννης αλλά και οι υπόλοιποι ψηλοί έπεσαν σε χειμερία νάρκη. Τα ριμπάουντ χάνονταν βροχηδόν και οι αντίπαλοι σκόραραν πολύ εύκολα από δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Την ίδια στιγμή στην επίθεση πάλευε μόνο ο Χρήστου που με 4 συνεχόμενα τρίποντα και ένα δίποντο κρατούσε την διαφορά σε αξιοσέβαστα επίπεδα. Μάταια όμως. Το 3ο δεκάλεπτο έληξε (53-32) με τον Χρήστου να πετυχαίνει τους 14 από τους 17 πόντους της ομάδας και τους υπόλοιπους να υποπίπτουν σε σωρεία λαθών, δίνοντας την δυνατότητα στους αντιπάλους να φεύγουν γρήγορα στον αιφνιδιασμό. Η λευκή πετσέτα είχε ήδη πέσει. 
Το τελευταίο δεκάλεπτο αποτέλεσε τυπική διαδικασία στην οποία η ομάδα χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες που είχε στον πάγκο της. Ευτυχώς που ήρθε ο νέος πόντος του Τσακίρη και γέλασε λίγο το χειλάκι μας. Προσωρινά όμως γιατί και σ' αυτό το δεκάλεπτο φροντίσαμε να δείξουμε μια πολύ κακή εικόνα. Έβλεπες τις ρεζέρβες των αντιπάλων να τρέχουν και να προσπαθούν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και την ίδια στιγμή οι δικοί μας να τους κοιτάζουν σαν απλοί θεατές. Κρίμα, γιατί ειδικά στο χθεσινό παιχνίδι όλα ξεκίνησαν ιδανικά, και η εικόνα διάλυσης που παρουσιάσαμε στο τέλος ήταν τουλάχιστον αποκρουστική. Μοναδικός τρόπος ν' απαλυθούν οι πληγές από το χθεσινό παινίδι είναι πλέον η πρόκριση στον κρίσιμο προημιτελικό της Πέμπτης. Μια πρόκριση-βάλσαμο που θα ξαναφέρει (κατά πάσα πιθανότητα) μπροστά μας τους Νέμεσις στον ημιτελικό, σε έναν αγώνα χωρίς αύριο αυτήν την φορά. 
Το τελικό σκορ 76-46 βρήκε την ομάδα μας να τερματίζει στην τρίτη θέση του ομίλου και να περιμένει να μάθει σήμερα τον αντίπαλο της στα προημιτελικά.


TeacherSonics
Σχεδόν άριστα παίρνει η πεντάδα που ξεκίνησε το παιχνίδι και έβγαλε όλο το πρώτο δεκάλεπτο. Από 'κει και πέρα όλα στράβωσαν. Μοναδική παρηγοριά αποτέλεσε το επιθετικό ξέσπασμα του Χρήστου και η άμυνα του Τρίπτση στον Ι. Βεκόπουλο πριν τον τραυματισμό του. Εκτός τόπου και χρόνου ο Μαυρίδης, δείχνει ότι δεν έχει ξεπεράσει τους πρόσφατους τραυματισμούς του, ενώ και το "θωρηκτό" Γάτσος παρασύρθηκε από το γενικό λήθαργο της ομάδας και έχασε κρίσιμες μάχες στο τρίτο δεκάλεπτο. Άστοχος ο Αλιμπάκης, με λάθη ο Χριστοφορίδης (υπέφερε κι αυτός από ίωση) λίγα πράγματα από όλους τους υπόλοιπους. Αξιόμαχος ο Τσακίρης έτρεξε αρκετά στο λίγο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε, δείχνοντας θέληση και όρεξη να προσφέρει.

Νέμεσις
Όλα δείχνουν πως είναι έτοιμοι για τον τίτλο. Έχοντας αλλάξει σχεδόν όλη την ομάδα (πλην της γνωστής Αγίας Τετράδας) και συμμετέχοντας σε ένα τουρνουά στην ουσία χωρίς αντιπάλους, θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν τα καταφέρουν και φέτος. Μην ξεχνάμε πως έχουν στην διάθεση τους και τον "ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ !!!"  Αχιλλέα Χαραλαμπίδη, που είμαστε σίγουροι πως θα βρει χρόνο και τρόπο για να μην λείψει από τα κρίσιμα παιχνίδια της τελικής φάσης. Παίζουν μυαλωμένα, οργανωμένα, γρήγορα και ομαδικά, στοιχεία που πάντα τους χαρακτήριζαν σαν ομάδα. Προσπαθούν από νωρίς να ξεφύγουν στο σκορ και να κάνουν το παιχνίδι τους, κάπως σαν την φετινή Ρεάλ. Δεν έχουμε δει τις αντιδράσεις τους όταν κάποια ομάδα τους ζορίσει και πάει το παιχνίδι στον πόντο, όπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υπομονή και χύνουν την καρδάρα με το γάλα (όπως πάλι η Ρεάλ φέτος).

Διαιτησία (Μελανίδης, Κορδάλης)
Πολύ καλή η διαιτησία στο χθεσινό παιχνίδι δεν απέφυγαν βέβαια κάποια μικρολαθάκια για το άριστα. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να πούμε στους δυο αγαπητούς διαιτητές πως επιχειρήματα του τύπου "εεε με 30 πόντους χάσατε δεν πρέπει να μιλάτε" δεν στέκουν και μάλιστα παραπέμπουν στην φρασεολογία του μόνιμου πρωταθλητή ποδοσφαίρου Ολυμπιακού, που πολλές φορές τον συναντάμε να κερδίζει με 4-0 ή 5-0, βάζοντας όμως κανά δυο-τρία γκολ οφσάϊντ ή παίζοντας με παίκτη/ες παραπάνω από το πρώτο δεκάλεπτο ή ακυρώνοντας γκολ των αντιπάλων του. 
Καλά θα είναι λοιπόν να μη χρησιμοποιούν παρόμοιες φράσεις και να βρουν κανένα άλλο επιχείρημα. Και η "κουτσή Μαρία" ξέρει πως οι Νέμεσις, συχνά-πυκνά υποπίπτουν σε δυο ειδών παραβάσεις: στα βήματα-μεταφορά μπάλας που κάνουν οι κοντοί τους και στην κατασκήνωση του συχνά αντιαθλητικού Μ. Βεκόπουλου κάτω από το καλάθι. Δεν είναι τυχαίο που στους προηγούμενους αποκλεισμούς τους τα τελευταία χρόνια, αυτές οι δύο παραβάσεις σφυρίχθηκαν στο ακέραιο. Όπως δεν περνάει απαρατήρητο πως οι διαιτητές τους τα σφύριξαν επειδή ήταν μεγάλο και το όνομα του αντιπάλου τους (π.χ. Τρ. Κύπρου) και διέθετε κι αυτό γνωστά ονόματα στον χώρο του μπάσκετ (π.χ. Βάσιος, Δημητρόπουλος κ.α.). Ας είμαστε λοιπον όλοι πιο προσεκτικοί στις εκφράσεις και στα επιχειρήματα μας.

Δεκάλεπτα
Νέμεσις - TeacherSonics:13-10, 29-15, 53-32, 76-46

Πόντοι
TeacherSonics:
Χρήστου 15 (4), Αλιμπάκης 12 (2), Τρίπτσης 4, Μισσελής 5, Γάτσος 2, Μαυρίδης 7 (1), Τσακίρης 1

Νέμεσις:
Τσελίδης 10 (1), Βεκόπουλος Ι. 16 (1), Βεκόπουλος Μ. 17, Βασδάρης 7 (2), Τουρλάκης 2, Λυτρίδης 12 (2), Τετραγώνης 2, Μαλλιάρης 2, Νιμβριώτης 7 (1), Λόγγος 2

Φύλλο Αγώνος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου