Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ο Τελικός στο μικροσκόπιο

Το τουρνουά των φαβορί αποδείχθηκε το φετινό καθώς Νέμεσις και Rock-84 επαληθεύσαν τα προγνωστικά και θα συγκρουστούν αύριο στις 8:00 στο ΔΑΚ Έδεσσας για το τρόπαιο. Ο τελικός φαντάζει αμφίρροπος καθώς οι δύο ομάδες έφθασαν αήττητες ως το αυριανό παιχνίδι και έχουν τα φόντα να κατακτήσουν εξίσου τον τίτλο. Το blog μας, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάζει την ανάλυση των αντιπάλων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης που μπορεί να κρίνουν το παιχνίδι...

Δίψα για τον τίτλο
Μετά από 5 χρόνια συνεχών προσπαθειών, μετά απο αμέτρητες αλλαγές παικτών εν ενεργεία και μη, οι πάντα δυνατοί Νέμεσις δείχνουν καθ' όλα έτοιμοι να επιστρέψουν στην κορυφή. Κατά γενική ομολογία έχουν παίξει το καλύτερο μπάσκετ φιλοδωρώντας όλους τους ατυχείς αντιπάλους τους με 20+ πόντους διαφορά. Συνήθως τελειώνουν τα παιχνίδια από το πρώτο δεκάλεπτο δημιουργώντας διαφορά ασφαλείας, και στην συνέχεια παίζουν συντηρητικά μέχρι το τέλος του παιχνιδιού. Διψάνε πιο πολύ για την νίκη και το δείχνουν σε όλες τους τις κινήσεις σε σχέση πάντα με τους νεαρούς αντιπάλους τους οι οποίοι εμφανίστηκαν μόλις πέρυσι στο τουρνουά και θα παίξουν πρώτη φορά σε τελικό.

Αδέλφια VS Ξαδέλφια
Η μοίρα τα 'φερε έτσι ώστε η μάχη να επικεντρώνεται ανάμεσα σε δύο δυάδες συγγενών. Οι αδελφοί Βεκόπουλοι των Νέμεσις (Γιάννης και Μπάμπης) βρίσκονται σε φοβερή φόρμα και έχουν σμπαραλιάσει κάθε αμυντική προσπάθεια των αντιπάλων τους. Ωριμότεροι όσο ποτέ καθοδηγούν μαεστρικά την ομάδα τους από νίκη σε νίκη παρασέρνοντας στον ρυθμό και τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους. 
Από την άλλη τα ξαδέλφια Τζουβάρα των Rock-84 (Παναγιώτης και Φάνης), βρίσκονται στο απώγειο της αθλητικής τους καριέρας (έστω και σε άλλο άθλημα) και με τις εμφανίσεις τους δείχνουν πως είναι ικανοί να στεφθούν πρωταθλητές. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως ο Φάνης Τζουβάρας θα "πιάσει" τον εγκέφαλο των Νέμεσις Γιάννη Βεκόπουλο και αν καταφέρει να τον περιορίσει η πλάστιγγα θα γείρει προς τους Rock. Σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει όπως έκανε προχθές και εναντίον του Σ. Μπακύρτση όπου με την πολύ καλή του άμυνα μπλόκαρε το βασικό εργαλείο του Brazil.

Οι ρολίστες
Πέρα των δύο αναφερθέντων ζευγαριών οι Rock δείχνουν να υπερτερούν σε έμψυχο υλικό με αθλητικά προσόντα. Οι Τσελίδης και Βασδάρης των Νέμεσις είναι φαντάσματα του παρελθόντος ενώ την παρτίδα σώζουν επιθετικά οι νεοφερμένοι Λυτρίδης και Τουρλάκης οι οποίοι όμως αποδίδουν μόνο όταν το παιχνίδι έχει κριθεί. Αύριο είναι η μέρα κρίσης για όλους και κάθε σουτ και προσπάθεια θα έχει ειδικό βάρος. Αν το παιχνίδι πάει πόντο με πόντο δύσκολα οι ρολίστες των Νέμεσις θα σουτάρουν με την ίδια άνεση που είχαν ως τώρα.
Από την άλλη οι ρολίστες των Rock υπολείπονται σε μπασκετικό ταλέντο είναι όμως πιο νέοι, πιο γρήγοροι και περισσότερο αθλητικοί. Αν τρέξουν και πιέσουν όπως μπορούν θα κερδίσουν την κρίσιμη μάχη των πάγκων. 

Εμπειρία
Η εμπειρία μετρά σαφέστατα υπέρ των Νέμεσις. Δεν είναι μόνο μπασκετική αλλά και εμπειρία στον θεσμό του τουρνουά, καθώς είναι η έκτη φορά που συμμετέχουν έναντι μόνο δύο των αντιπάλων τους, ενώ είναι ο τρίτος τελικός που λαμβάνουν μέρος. Οι περισσότεροι παίκτες των Νέμεσις έχουν αγωνιστεί σε τοπικά πρωταθλήματα με αρκετούς αγώνες στην πλάτη τους, ενώ οι νεαροί παίκτες των Rock προέρχονται από άλλα αθλήματα (χάντμπωλ, ποδόσφαιρο). Έτσι τους βλέπουμε συχνά να υποπίπτουν σε παιδαριώδη λάθη (βήματα, μεταφορές κ.α.) τα οποία αύριο δεν θα περνάνε ατιμώρητα καθώς οι αντίπαλοι τους δεν συγχωρούν.
Πειθαρχία-ομαδικότητα
Και σ' αυτό το χαρακτηριστικό υπερτερούν καθαρά οι Νέμεσις. Όλοι γνωρίζουν τους ρόλους τους μέσα στην ομάδα και κανείς δεν προβαίνει σε περιττές ενέργειες. Από την άλλη οι αντίπαλοι τους δείχνουν περισσότερο να αυτοσχεδιάζουν στην στιγμή, παίζοντας ένα άναρχο μπάσκετ. Η άρτια όμως φυσική τους κατάσταση και το συνεχές τρέξιμο κρύβει πολλές από τις αδυναμίες τους.
Φυσική κατάσταση
Ούτε λόγος να γίνεται. Οι Rock-84 είναι ακαταμάχητοι καθώς οι περισσότεροι είναι ήδη εν ενεργεία αθλητές έστω και σε άλλα αθλήματα. Τους έχουμε δει να πηγαίνουν από την μία μπασκέτα στην άλλη σε 3-4 δευτερόλεπτα. Αν καταφέρουν και εκμεταλλευτούν αυτόν τον παράγοντα, παίξουν γρήγορο μπάσκετ με αιφνιδιασμούς, και δεν παρασυρθούν σε αργό τέμπο έχουν τον πρώτο λόγο για την νίκη.

Άγχος
Ο παράγοντας άγχος είναι σίγουρα το μεγαλύτερο μειονέκτημα των Νέμεσις. Είναι το φαβορί του τελικού και το ξέρουν και αυτό είναι λογικό να τους γεμίζει με άγχος. Αν ο αγώνας γίνει ντέρμπι κανείς δεν ξέρει πως θ' αντιδράσουν. Στην τελευταία πενταετία σχεδόν σ' όλα τα παιχνίδια τους που κρίθηκαν στον πόντο έφυγαν ηττημένοι. Χάνουν εύκολα σουτ, χάνουν βολές, η ομάδα δεν ρολάρει, στηρίζονται σε δυο-τρεις χωρίς αλλαγές και πρωτοβουλίες από τους υπόλοιπους, κουράζονται και συνήθως ασχολούνται με τους διαιτητές στους οποίους και ρίχνουν πάντα το φταίξιμο της ήττας.  
Από την άλλη οι Rock-84 δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Στην δεύτερη μόλις εμφάνιση σε τουρνουά παίζουν τελικό και δείχνουν να το απολαμβάνουν. Και πέρυσι αλλα και φέτος πήραν αρκετά παιχνίδια στο τέλος και δείχνουν καλύτερες αντιδράσεις όταν η μπάλα καίει.
 
Επιλογή άμυνας 
Θιασώτες του man-to-man οι Νέμεσις αρνούνται να παίξουν ζώνη νομίζοντας πως βρίσκονται στο NBA που απαγορεύεται. Ειδικά στο αυριανό παιχνίδι έχουν απέναντι τους παίκτες που έχουν δείξει πολλές φορές πως έχουν πρόβλημα σε άμυνες ζώνης. Απεναντίας σε man-to-man μονομαχίες, τα καταφέρνουν καλύτερα, καθώς είναι πιο νέοι, πιο γυμνασμένοι και πιο αθλητικοί. Στην ζώνη όμως η έλλειψη μπασκετικής πείρας τους θολώνει, οδηγώντας τους στην εύκολη αλλά συνάμα ριψοκίνδυνη λύση των μακρινών σουτ. Για να δούμε λοιπόν αν θα πάνε οι Νέμεσις κόντρα στην φιλοσοφία τους και παίξουν έστω και λίγο ζώνη ή θα επιμείνουν στην man-to-man άμυνα; 
Και οι Rock όμως αρέσκονται στην man-to-man άμυνα, καθώς έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις να πιέζουν ασφυκτικά επί 40' λεπτά. Αύριο όμως θα είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς να βρούνε παίκτη που θα κλείσει τον Μ. Βεκόπουλο. Οι ψηλοί τους είναι πιο σοφτ από τον σκληροτράχηλο αντίπαλο τους και πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος από αυτούς να τον σταματήσει. Από την άλλη δεν έχουν να χάσουν και πολλά αν παίξουν και μια άμυνα ζώνης. Οι Νέμεσις δεν φημίζονται για τους σουτέρ τους ειδικά σε αγχωτικά παιχνίδια όπως το αυριανό.
 
Η μάχη των ριμπάουντ
Οι Νέμεσις εμφανίζονται φέτος αδύναμοι κάτω από τα καλάθια. Η έλλειψη κλασικού σέντερ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και σίγουρα θα έχουν πρόβλημα με τους αθλητικούς Rock που πηδάνε όλοι για ριμπάουντ. Πέραν του Μ. Βεκόπουλου, ο οποίος όμως δεν μπορεί να παίζει 40' λεπτά, δεν υπάρχει άλλος αξιόπιστος ψηλός και αυτό είναι κάτι μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοί τους.
 
Η επιλογή του εν ενεργεία
Κρίσιμος παράγοντας στο αυριανό παιχνίδι θα είναι η επιλογή του εν ενεργεία παίκτη. Όλα δείχνουν πως οι Νέμεσις θα προτιμήσουν το "βαρύ" όνομα του Χαραλαμπίδη έναντι του δευτεροκλασάτου Λόγγου. Είναι όμως πασιφανέστατο πως ο Αχιλλέας είναι εκτός φόρμας κι ότι δεν κολλάει στην ομάδα η οποία ήδη μετρά δύο σταρ παίκτες. Αντίθετα ο εργάτης Λόγγος με τον όγκο του κάτω από το καλάθι μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα στον αυριανό αγώνα. Εξάλλου η ιστορία έχει δείξει ότι πολλοί σούπερ σταρ σε μια ομάδα δεν ταιριάζουν. Χρειάζονται και οι χαμάληδες για να κάνουνε την βρώμικη δουλειά.
Για τους δε Rock-84 δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν του νεαρού και πολλά υποσχόμενου Κληντσάρη. Φιλίες και συναισθηματισμοί δεν χώρανε σε έναν τέτοιο κρίσιμο αγώνα. Ο νεαρός παίκτης του Πανεδεσσαϊκού μπορεί να παίξει πιεστική άμυνα, να κατεβάσει με σιγουριά την μπάλα, να σκοράρει πόντους  σε σχέση με τον άλλο εν ενεργεία (Μακρίδης) που είναι πιο σοφτ για έναν τέτοιον τελικό.
Διαιτησία
Χαμένοι από χέρι είναι σε αυτόν τον παράγοντα οι παίκτες των Rock-84. Οι Νέμεσις κινούν τα νήματα εδώ και χρόνια και έχουν διώξει από την διοργάνωση όποιον διαιτητή δεν τους είναι αρεστός (Αρβανίτης κ.α.). Αν μάλιστα εμφανιστεί ο Κορδάλης ντυμένος στα γκρι, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς πρόκειται για φίλο τους, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να αφήσει κατά μέρος τις φιλίες του. Μοναδική παρηγοριά θα είναι ο Μελανίδης, τον οποίο είναι γνωστό πως δεν χωνεύουν γιατί είναι ο μόνος που έχει το θάρρος να τους σφυρίζει τα βήματα, τις μεταφορές και τα 3'' που συνήθως κάνουν. Δύσκολο το θέμα της διαιτησίας για τους Rock, μαλλον θα πάνε κι αυτοί σαν πρόβατα στη σφαγή όπως και πολλοί άλλοι στο παρελθόν.

Αύριο λοιπόν κλείνει το 7ο Αντικαπνιστικό Τουρνουά με την ευχή όλων μας να δούμε έναν συναρπαστικό τελικό μέσα σε αθλητικά πλαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου