Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Πρώτες εντυπώσεις

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η πρώτη εβδομάδα αγώνων του τουρνουά, και όλες οι ομάδες έχουν δώσει από δύο αγώνες μέσα στα πλαίσια της φάσης των ομίλων. Πλέον έχουμε διαμορφώσει μία πρώτη εικόνα για την κατάσταση των ομάδων και μπορούμε να γράψουμε τα πρώτα συμπεράσματά μας. 
Δυστυχώς όπως το περιμέναμε, οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν το φετινό τουρνουά ως μια άνοστη σούπα. Σχεδόν όλες οι ομάδες είναι χειρότερες από τα προηγούμενα χρόνια ενώ λείπουν και πολλοί από τους πρωταγωνιστές που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε και έδιναν μια διαφορετική νότα μέσα στο παρκέ. Τα δε παιχνίδια ας μην το συζητήσουμε καλύτερα. Τα περισσότερα είναι άνευρα, ανιαρά, αδιάφορα χωρίς τον παλμό και την ένταση του παρελθόντος. Ευτυχώς...
...που οργανωτικά κυλάνε όλα σχεδόν άριστα, αλλιώς θα μιλούσαμε για πλήρη αποτυχία. Σ' αυτήν την μέτρια εικόνα έχουν συντελέσει πολλοί λόγοι μερικοί εκ των οποίων αναλύονται παρακάτω:
  1. Καταρχάς είναι λίγες οι ομάδες (οι λιγότερες από το 2008) και αυτό από μόνο του αφαιρεί πόντους από την διοργάνωση. Εκτός από κάποιες "κλασικές" που φέτος δεν εμφανίστηκαν, λείπει και το νέο αίμα. Παρακολουθώντας κάποιος διαχρονικά τα τουρνουά, του δίνεται η εντύπωση ότι είμαστε συνεχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ελάχιστοι νέοι παίκτες εμφανίζονται ενώ για ολόκληρες ομάδες ούτε λόγος. Λες και δεν υπάρχουν άλλες παρέες στην πόλη που παίζουν μπάσκετ. Αν το παρατηρήσετε θα δείτε πως λείπουν ολόκληρες γενεές παικτών. Οι ηλικίες μεταξύ 17 και 30+ νομίζεις πως είναι εξαφανισμένες.
  2. Λείπουν πολλοί καλοί παίκτες, πρωταγωνιστές στα προηγούμενα χρόνια. Είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω υποχρεώσεων, είτε λόγω αδιαφορίας δεν εμφανίστηκαν φέτος και έτσι οι ομάδες φαντάζουν αποδυναμωμένες.
  3. Το γεγονός πως απο την φάση των ομίλων δεν αποκλείεται κανένας αφαίρεσε το στοιχείο της αγωνίας από τους αγώνες. Οι περισσότεροι παίζουν χαλαρά καθώς το κίνητρο της καλύτερης κατάταξης δεν είναι σημαντικό σε τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις. Έτσι τα παιχνίδια είναι κάτι παραπάνω από φιλικά, για αυτό εξάλλου και δεν ακούγεται ούτε "γκιχ" για την διαιτησία. Ωραίο να περνάνε όλη στην άλλη φάση αλλά αυτό έχει αντίκτυπο στην κερκίδα και τους φιλάθλους, που θέλουν να βλέπουν αγώνες όπου οι ομάδες καίγονται για την νίκη.
  4. Τέλος, καθώς ο βασικός πυρήνας των παικτών του τουρνουά δεν αλλάζει και παραμένει ο ίδιος, τα χρόνια έχουν αρχίσει να βαραίνουν αρκετούς και είναι αναπόφευκτο να πέφτει και η απόδοση τους. Θέληση μπορεί να υπάρχει αλλά τα πόδια δυστυχώς δεν υπακούουν πλέον σ' αυτήν.

Έτσι, μέσα σ' αυτή την εικόνα, οι περισσότερες ομάδες βράζουν στο ίδιο καζάνι. Αυτοί που σίγουρα ξεχώρισαν με την απόδοση τους ήταν οι Νέμεσις και οι Rock 84, ομάδες που οι παίκτες τους δείχνουν να έχουν αντοχές και δύναμη, κι αυτό τους δίνει το κάτι παραπάνω. 
OtoCars, Duomo, TeacherSonics, Brazil και Πήγασος δύσκολα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και το μόνο σίγουρο είναι πως η μεταξύ τους σύγκρουση στους προημιτελικούς θα είναι παντελώς αμφίρροπη
Αυτή που δείχνει πιο αδύναμη απ' όλους είναι η ομάδα των Βετεράνων, η οποία και δύσκολα θα περάσει την φάση των προημιτελικών. 

Σε αναμονή λοιπόν της δεύτερης εβδομάδας αγώνων όπου την Πέμπτη θα έχουμε και τους πρώτους νοκ-ουτ αγώνες. Το "ζέσταμα" σιγά σιγά τελειώνει και για πολλούς το τουρνουά αρχίζει από την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου