Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Αφιέρωμα στους Νικητές του Τουρνουά

Περασαν κιόλας έξι χρόνια από την έναρξη του θεσμού του Αντικαπνιστικού Τουρνουά Μπάσκετ και την πρώτη διοργάνωση τον Μάϊο του 2008. Έξι χρόνια γεμάτα όμορφες αναμνήσεις, συγκινήσεις και αγωνίες αλλά παράλληλα και μαλώματα, γκρίνιες και παρεξηγήσεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι το τουρνουά αποτελεί για πολλούς κομμάτι της ζωής τους, και αυτός ο μήνας (περίπου) που διαρκεί αναμένεται με αγωνία και ενθουσιασμό. 
Αυτοί που πάντα μένουν αξέχαστοι είναι οι τροπαιούχοι. Το blog σήμερα κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και μας θυμίζει τις νικήτριες ομάδες των προηγούμενων διοργανώσεων, τα κυριότερα γεγονότα και τις αξιοσημείωτες στιγμές που έμειναν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας. Πάμε λοιπόν...


1ο Τουρνουά 2008 - Τα χρόνια της αθωότητας  
Νικητής: Βετεράνοι ΓΑΣ Έδεσσας


Με πέντε μόλις ομάδες και διάρκεια λιγότερη από εβδομάδα διεξήχθει η πρώτη διοργάνωση το 2008. Χωρίς κανόνες συμμετοχής, χωρίς κανονικούς διαιτητές, χωρίς προετοιμασία και διαφήμιση, έτσι απλά, ξεκίνησε τον Μάη του 2008 η αγαπημένη μας διοργάνωση. Σκοπός της να πλαισιώσει τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου) και να δώσει κίνητρο στον κόσμο ν' αθληθεί.
Νικήτρια αναδείχθηκε εκτός σοβαρού συναγωνισμού, η ομάδα των -φρέσκων- Βετεράνων του πρώην ΓΑΣ Έδεσσας (νυν Πανεδεσσαικός). Οι δικοί μας Αλιμπάκης - Μαυρίδης, συνεπικουρούμενοι από τους Μπακύρτση, Τσιρόγκα, Γιώγα, Μαγκούτη, Σφυρόπουλο, Σλατίνη κ.α. δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα ώστε να στεφθούν για πρώτη φορά τροπαιούχοι στο τουρνουά. Στα αξιοσημείωτα η παρουσία του δικού μας παίκτη Β. Τρίπτση στην ομάδα των Friends που αποτελούνταν κυρίως από τους ιδιοκτήτες και τους θαμώνες του γνωστού καφέ της πόλης μας "Fresh".


2ο Τουρνουά 2009 - Ο Νόμος του Τσίκο  
Νικητής: Κεραυνός-Αστραπή

Πραγματικός κεραυνός η ομάδα πρόγονος των τωρινών ΝΕΜΕΣΙΣ, κατέκτησε σχετικά εύκολα το 2ο τουρνουά το 2009. Με την τετράδα Τσελίδη, Βασδάρη και αφών Βεκόπουλων σε φουλ φόρμα, στην πιο γόνιμη μπασκετική τους χρονιά, συνεπικουρούμενη από τον τρίποντο βομβαρδιστή Νίκο Σλατίνη (Τσίκο), έφτασε άξια στην κατάκτηση του τροπαίου. 
Παρθενική εμφάνιση και για την ομάδα μας με την πρόχειρη ονομασία "24-38" (οι ηλικίες του μικρότερου και μεγαλύτερου μέλους), που αποκλείστηκε από τον Κεραυνό χάνοντας το κρίσιμο παιχνίδι στη φάση των ομίλων. 
Το τουρνουά άρχισε να καθιερώνεται για τα καλά στο μπασκετικό κοινό της πόλης μας, γεγονός που μαρτυρά και τό πλήθος των ομάδων που έλαβαν μέρος και έφτασαν αισίως τις δώδεκα.
Δυστυχώς, όμως η προχειρότητα στο σχεδιασμό παρέμεινε και έτσι οι 12 ομάδες στριμώχθηκαν να παίξουν σε μόλις 5 μέρες αγώνων, με μικρή φάση ομίλων και κατευθείαν ημιτελικούς. Το νερό όμως είχε μπει στο αυλάκι, το τουρνουά καθιερώθηκε στη συνείδηση του κόσμου και όλοι κατάλαβαν πως τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι περισσότερο οργανωμένο και σχεδιασμένο.

Αξιοσημείωτα του 2ου Τουρνουά 2009:
  • Η πρώην νικήτρια του 2008 ομάδα των Βετεράνων, κατέβηκε στη διοργάνωση με σπόνσορα το παλιό Bar-Cafe Moda, χωρίς όμως να καταφέρει να επαναλάβει την περσινή επιτυχία, καθώς στον κρίσιμο ημιτελικό με τον Κεραυνό ηττήθηκε και αποκλείστηκε.
  • Στο τελικό κατάφερε να φτάσει μια ιδιαίτερα νεανική και ταλαντούχα ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Έδεσσας, με παίκτες που άφησαν το στίγμα τους τα επόμενα χρόνια (Πέτκος κ.α.)
  • Στην ομάδα μας -"24-38"- αγωνίστηκαν οι εν ενεργεία Τσάμης-Δημητρόπουλος καθώς και ο μικρός σε ηλικία τότε Αχιλλέας Δαφνής. Όλοι τους όμως βρίσκονταν στα άγουρα μπασκετικά τους χρόνια, και περισσότερο έμοιαζαν να μπερδεύουν την ομάδα παίζοντας ατομικά, παρά να την βοηθάνε.
  • Δυστυχώς τελευταίο τουρνουά για αυτόν τον πολύ μεγάλο τριποντάκια που γνώρισε η Έδεσσα, τον Νίκο Σλατίνη, που στην κυριολεξία έριχνε τις τρίποντες βόμβες ακόμα και από το σπίτι του. Καταλυτικός παράγοντας για την κατάκτηση του τίτλου, καθώς τα τρίποντα μαχαιριές που εκσφενδόνιζε έκοβαν στην κυριολεξία τα πόδια των αντιπάλων.


3ο Τουρνουά 2010 - Το τουρνουά των εν ενεργεία  
Νικητής: Moda

Η ομάδα του Moda επανήρθε δριμύτερη το 2010, και ενισχυμένη με τους εν ενεργεία ψηλούς Χαραλαμπίδη - Δοδόπουλο έφθασε, έστω και δύσκολα, στην κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας στον τελικό τους πρώην πρωταθλητές υπό το νέο όνομα Τσικομπάμπα (προς τιμή του Τσίκο που είχε αποχωρήσει για Γερμανία). 
Το τουρνουά σημαδεύτηκε από την παρουσία πολλών καλών εν ενεργεία παικτών που μονοπώλησαν στην κυριολεξία το ενδιαφέρον του κόσμου (Χαραμπίδης, Δοδόπουλος, Σταυρουλάκης, Τσάμης, Γάτσος, Βάσιος, αφοί Βεκόπουλοι, Τσελίδης κ.α.). Η κατάκτηση του τίτλου είχε γίνει πλέον αυτοσκοπός και έμμονη ιδέα μέσα στο μυαλό τους. Ξαφνικά τα τοπικά πρωταθλήματα ήταν σαν να είχαν μεταφερθεί στους κόλπους του τουρνουά. 
Αυτό όμως είχε και τ' αρνητικά επακόλουθα του: οι υπόλοιποι παίκτες έγιναν απλοί κομπάρσοι-θεατές των εν ενεργεία συμπαικτών τους. Ο δυναμισμός και η κόντρα που είχαν μεταξύ τους πολλές φορές οδηγούσε σε μεταξύ τους κοκορομαχίες αλλά και συνεχείς διαμαρτυρίες στους διαιτητές (φτάσαμε να 'χουμε ακόμα κι αποχωρήσεις διαιτητών). Η ανάγκη για αλλαγή των κανονισμών συμμετοχής στο τουρνουά ήταν πλέον επιτακτική.

Αξιοσημείωτα του 3ου Τουρνουά 2010:
  • Η ομάδα μας κάνει για πρώτη φορά εμφάνιση με το
    τρέχον όνομα της, TeacherSonics, το οποίο και διατηρεί μέχρι και τις μέρες μας (η μοναδική).
  • Ο πρώτος μας αγώνας απέναντι στο 1ο Λύκειο Έδεσσας (τους περσινούς φιναλίστ) έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο θεαματικούς και παραγωγικούς αγώνες της διοργάνωσης. Οι 161 πόντοι που σημειώθηκαν (ηττηθήκαμε με 86-75) αποτελούν ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί. Αποκτά δε ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς εμείς και οι αντίπαλοι αγωνιζόμασταν χωρίς εν ενεργεία παίκτη.
  • Ήταν το τελευταίο τουρνουά χωρίς κανονικούς διαιτητές. Τα μαλώματα, οι καυγάδες και οι παρεξηγήσεις αυτής της χρονιάς οδήγησαν επειγόντως στα επόμενα χρόνια σε έμμισθη διαιτησία από την Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. 
  • Ο δικός μας Ν. Αλιμπάκης αποκτά το δεύτερο τρόπαιο της καριέρας του, αυτήν την φορά με την φανέλα του Moda.
  • Μπορεί μεν το τουρνουά αυτό να χαρακτηρίστηκε από την παρουσία των πολύ καλών εν ενεργεία παικτών, ο τελικός όμως είχε την σφραγίδα ενός απλού παίκτη, του Ν. Ταουσάνη, ο οποίος με 5 τρίποντες βόμβες έριξε στο καναβάτσο τους πρώην πρωταθλητές.

4ο Τουρνουά 2011 - Η επικράτηση του φαβορί  
Νικητής: Τράπεζα Κύπρου

Για πρώτη φορά σε τουρνουά είχαμε ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί, το οποίο και τελικά επαληθεύτηκε. Η Τράπεζα Κύπρου με μια πλειάδα καλών παικτών: Μουρατίδης, Υφαντίδης, Μπιτέρνας, Γάτσος, Πόλυς κ.α., "φώναζε" από την αρχή πως θα τερματίσει πρώτη και δεν είχε σκοπό ν' αφήσει κανέναν να την αμφισβητήσει. 
Η δική μας ομάδα μας βρέθηκε απέναντι τους στον προημιτελικό, κι απέτυχε να τους ανακόψει πρόωρα την πορεία, όταν ύστερα από μια υπερ-προσπάθεια έφτασε στην πηγή αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό. 
Για πρώτη φορά στο τουρνουά η διαιτησία ορίστηκε από την Ε.ΚΑ.Σ.ΚΕ.Μ. γεγονός που ανέβασε την ποιότητα της διοργάνωσης και έβαλε φραγμό στις διαμαρτυρίες και τις γκρίνιες. Το μπάσκετ που "πέχτηκε" έφτασε σε υψηλά επίπεδα ενώ οι 15 ομάδες που συμμετείχαν αποτελούν ρεκόρ για τον θεσμό.

Αξιοσημείωτα του 4ου Τουρνουά 2011:
  • Για πρώτη φορά μπαίνει χρονικός περιορισμός στη συμμετοχή των εν ενεργεία (2 δεκάλεπτα), κίνηση καθοριστική για πιο "δίκαιους" και συναρπαστικούς αγώνες. 
  • Η ομάδα μας ατύχησε στον τελευταίο αγώνα της φάσης
    των ομίλων, όπου απέναντι στην Νομαρχία του Βάσιου κατέβηκε με 7 μόλις παίκτες για να διεκδικήσει την πρώτη θέση και μια καλύτερη συνέχεια. Αιτία η ώρα του αγώνα (10 το πρωί της Κυριακής!!!) καθώς και η βάφτιση του παιδιού του συμπαίκτη μας Τεντζέρη με νονό τον επίσης συμπαίκτη μας Μποζίνη εκείνο το πρωινό.
  • Η ομάδα της Αστυνομίας για άλλη μια φορά έμεινε χωρίς τίτλο, καθώς στον τελικό στερήθηκε τις υπηρεσίες του πιο πολύτιμου και φορμαρισμένου παίκτη της Στ. Μπακύρτση (απών λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων). Έτσι ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια "σεμνή τελετή" όπου πολύ εύκολα επικράτησε η Τράπεζα Κύπρου.

5ο Τουρνουά 2012 - Η ώρα του Montsitsi (Βάσιος)  
Νικητής: Διοικητήριο (Νομαρχία)

Το τουρνουά του 2012 αποτέλεσε την "δικαίωση" για άλλο ένα σπουδαίο ταλέντο του Εδεσσαϊκού Μπάσκετ με μεγάλη προσφορά και στην βελτίωση του θεσμού του τουρνουά. Μιλάμε για το Αν. Βάσιο που στο απώγειο της μπασκετικής του καριέρας ήταν πραγματικά ασταμάτητος. 
Διπλά άτυχη η ομάδα μας που τον συνάντησε στον τελικό και μάλιστα χωρίς τον δικό της εν ενεργεία (Αχ. Χαραλαμπίδης) ο οποίος ήταν κι ο μόνος που θα μπορούσε
να βάλει φρένο στις φιλοδοξίες του. Σ' ένα από τα ωραιότερα και πιο "φιλήσυχα" τουρνουά, η ομάδα της Νομαρχίας στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια, λίγο πριν την αποχώρηση του Βάσιου και την οριστική διάλυση την φετινή χρονιά.

Αξιοσημείωτα του 5ου Τουρνουά 2012:
  • Ντεμπούτο στον θεσμό και για την ιστοσελίδα μας. Αυτό που ξεκίνησε μεταξύ σοβαρού κι αστείου
    εξελίχθηκε σε μια από τις ομορφότερες πινελιές του θεσμού. Στον μικρόκοσμο του τουρνουά το blog μας αποτελεί πηγή ενημέρωσης για φίλους και ...εχθρούς. Οι πιο πολλοί "πιάσαν" το νόημα της ύπαρξης του, άλλοι όμως δυστυχώς ψάχνουν αφορμή για να παρεξηγηθούν.
  • Αναμφίβολα το γεγονός που σημάδεψε το τουρνουά του 2012 ήταν η χρησιμοποιήση από την ομάδα της Αστυνομίας ενός σούπερ-παίκτη από Κοζάνη μεριά, στην φάση των ομίλων. Ποιό ήταν το πρόβλημα; Ο εν λόγω παίκτης δηλώθηκε ως μη ενεργεία ενώ όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια είχε αγωνισθεί και μάλιστα σε πρωτάθλημα Εθνικής κατηγορίας (Β' Εθνική). Αυτό ξεσήκωσε θυέλλα αντιδράσεων με πρωτοστάτη τον Δήμο Έδεσσας που απαιτούσε την αποβολή της Αστυνομίας από το τουρνουά και την αντικατάσταση της από τον ίδιο. Ελλείψη όμως σχετικού κανονισμού, μετά από ψηφοφορία, αποφασίσθηκε η παραμονή της ΕΛ.ΑΣ. στο τουρνουά χωρίς βέβαια τον συγκεκριμένο παίκτη. Η τύχη μάλιστα την έφερε αντίπαλο μας στα ημιτελικά όπου σ' ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μας στον θεσμό πήραμε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.
  • Μεγάλος άτυχος ο αρχισκόρ μας Ν. Αλιμπάκης έχασε την ευκαιρία να στεφθεί για τρίτη φορά τροπαιούχος και μάλιστα με διαφορετική ομάδα.
  • Για πρώτη φορά φόρεσε την φανέλα της ομάδας μας ο Μαυρίδης Γιάννης που αποτελεί και τον πασπαρτού της διοργάνωσης. Βετεράνοι, Τσικομπάμπα, Δήμος Έδεσσας και τώρα TeacherSonics οι τέσσερις σταθμοί της καριέρας στο τουρνουά με τον δικό μας, ελπίζουμε όλοι, να αποτελέσει τον τελευταίο.
  • "Ατραξιόν" του τουρνουά η ομάδα του Στρατού Hermes που με την παρουσία της έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στην διοργάνωση. Αν και λίγο φωνακλάδες και γκρινιάριδες αποτέλεσαν το "νέο αίμα" στο τουρνουά.
  • Χρυσή ευκαιρία χαμένη πάλι για την ομάδα μας, να γίνει η πρώτη που θα κατακτούσε τουρνουά παίζοντας χωρίς εν ενεργεία σε όλη την φάση των νοκ-άουτ αγώνων. Ένα δίλεπτο black out στο τελευταίο δεκάλεπτο του τελικού στέρησε τον πολυπόθητο τίτλο.

6ο Τουρνουά 2013 - Επιστροφή στην κορυφή 
Νικητής: L.A.B.F.
 
Με νέο όνομα (L.A.B.F.) αλλά διατηρώντας τον πολύ  ποιοτικό κορμό παικτών της (Γάτσος, Μπιτέρνας, Πόλυς κ.α.) η πρώην Τράπεζα Κύπρου, συνεπικουρούμενη από τον σούπερ φορμαρισμένο και ώριμο μπασκετικά Δημητρόπουλο, κατάφερε να πάρει αήτηττη το περσινό τουρνουά και μάλιστα διανύοντας την πιο μεγάλη σειρά αγώνων (8 ματς -ρεκόρ- για να στεφθεί πρωταθλήτρια). 
Η ομάδα μας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο διάβα τους και δυστυχώς ηττήθηκε ακόμα πιο άδοξα από την πρώτη φορά. Παίζωντας χωρίς εν ενεργεία αθλητή και χωρίς το βασικό της πλειμέικερ ελέω τιμωρίας από την FIBA (!!!), άγγιξε την πρόκριση χωρίς όμως να την κρατήσει σφιχτά μέσα στα

χέρια της. Λίγα λεπτά πριν το τέλος προηγούνταν με 5 πόντους, κατάφερε όμως να χάσει καθώς έμεινε από δυνάμεις και βρέθηκε απέναντι σ' έναν δαιμονισμένο Γάτσο. 
Θετικότατη αλλαγή σ΄ αυτό το τουρνουά ο περιορισμός των εν ενεργεία σε δύο δεκάλεπτα εκτός του συνήθως κρίσιμου τελευταίου. Έτσι είδαμε πρωταγωνιστές στα τελευταία λεπτά τους κανονικούς παίκτες και όχι τους συνήθεις εν ενεργεία.

Αξιοσημείωτα του 6ου Τουρνουά 2013:

  • Πρώτος τελικός και για τον Δήμο Έδεσσας ο οποίος δεν είχε περάσει ούτε την φάση των ομίλων τα προηγούμενα χρόνια. Στηριζόμενος στο δίδυμο Τσακώντση-Γεωργιάδη έκανε την υπέρβαση και άγγιξε το θαύμα χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρει. 
  • Για πρώτη φορά μέσα από το blog μας είχαμε παρουσίαση στατιστικών για όλες τις ομάδες. Πόντοι, βαθμολογίες, σκόρερς κ.α. ανανεώνονταν σε καθημερινή βάση από τον αρχηγό μας Μ. Μισσελή, δίνοντας έτσι μια άλλη διάσταση στο τουρνουά.
  • Αρνητικό σημείο της διοργάνωσης ήταν οι συνεχόμενοι αγώνες που κλήθηκαν να δώσουν οι ομάδες την τελευταία εβδομάδα. Τέσσερις αγώνες σε πέντε μέρες ούτε στο ΝΒΑ δεν συναντάμε.  
  • Κλείνουμε φυσικά με το "απόλυτο" γεγονός του 6ου τουρνουά που ήταν φυσικά ο πρώτος πόντος του συμπαίκτη μας Τσακίρη, ύστερα από πέντε (5) ολόκληρα χρόνια προσπαθειών. Γεγονός που πανηγυρίστηκε δεόντως εκείνη τη στιγμή αλλά και τιμήθηκε από τους διοργανωτές με μετάλλιο ήθους.


Όλα δείχνουν ότι το τουρνουά "βαδίζει" πλέον σε στέρεες βάσεις. Μέσα από το απόσταγμα εμπειριών των περασμένων χρόνων πιστεύουμε πως έχουμε θεσπίσει ένα αρκετά σωστό σύνολο κανονισμών για έναν ποιοτικότερο θεσμό. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση και κάθε χρόνο είναι περισσότερος. Ευχή όλων μας να απολαύσουμε φέτος μία ακόμα καλύτερη και πετυχημένη διοργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου